Behandelwijze gezelschapsdieren

Voor meer informatie over het maken van een afspraak voor uw hond of kat klik hier

Als u een afspraak heeft gemaakt voor uw dier voor acupunctuur, krijgt u een vragenformulier per mail toegestuurd. Deze vult u zo volledig mogelijk in en stuurt u bij voorkeur weer terug voordat de afspraak plaatsvindt.

Tijdens het consult bespreekt de dierenarts de klachten met u en wordt bekeken wat het beste behandeltraject voor uw dier is. Besproken wordt hoeveel behandelingen waarschijnlijk nodig zijn, hoeveel tijd tussen de behandelingen zit en wat de verwachting is van de behandelingen.

Als uw dier al lange tijd klachten heeft, dan duurt over het algemeen het behandeltraject ook langer. Klachten die pas kort bestaan, hebben meestal aan 2-3 behandelingen genoeg (wel afhankelijk van de aard van de klacht natuurlijk). Sommige patiënten hebben veel baat bij “periodiek onderhoud”. Denk aan honden waar veel mee gesport wordt of dieren met chronische klachten, maar ook oudere dieren hebben veel baat bij een onderhoudsbehandeling.

Na de anamnese (vraaggesprek) bekijkt de dierenarts uw dier in stand en in beweging. Dan volgt het uitgebreid lichamelijk onderzoek.

4S1A8715

Afhankelijk van de klachten wordt uw dier met acupunctuur en/of chiropractie/osteopathie behandeld. Binnen een consult kan ook nog worden besloten om met Neuraaltherapie te gaan behandelen en krijgt u adviezen op het gebied van voeding, training, gedrag en dergelijke.

 

4S1A8653b

Acupunctuur:

Aan de hand van de bevindingen die uit de anamnese en het lichamelijk onderzoek komen, wordt een chinese diagnose gesteldt. Daarna wordt gekeken welke medicatie geschikt is. Dit kan variëren van fytotherapie, Chinese kruiden, Bach bloesems etc. Ook de voeding en tussendoortjes worden bekeken. Dan worden de acupunctuurnaaldjes in het lichaam geplaatst. De meeste dieren hebben hier niet veel problemen mee. Deze blijven zo’n 10-15 minuten zitten. In plaats van naalden wordt ook gebruik gemaakt van een laser.

4S1A8684

Chiropractie/osteopathie: Na het lichamelijk onderzoek worden heel specifiek alle gewrichtjes in het lichaam (met name de wervelkolom) getest op beweeglijkheid, pijn, warmte en zwelling. Spieren worden afgevoeld op pijn, spanning, warmte etc. Aan de hand van de bevindingen worden de niet goed functionerende gewrichten behandeld met kleine, snelle adjustments. Een adjustment is een heel kleine, snelle, gecontroleerde manipulatie op een specifieke plaats in een specifieke richting. Deze adjustments zijn in principe pijnloos. Wel kan er napijn ontstaan door het vrijkomen van afvalstoffen.

4S1A8674

Voor de hond: Aangeraden wordt om voordat u de auto instapt na de behandeling eerst een paar minuten met de hond te wandelen. De eerste 2-3 dagen na de behandeling rustig aan doen. De hond niet laten jagen, spelen met andere honden of bijv. fietsen. Ze mogen los lopen, maar alleen als ze niet gaan jagen of spelen. Liefst ook een paar dagen geen traplopen of op de bank of iets anders springen.

Voor de kat: aangeraden wordt om de kat indien mogelijk 3-5 dagen binnen te houden. Voer- en waterbakje op de grond zetten, zodat ze niet ergens op hoeven springen. Liefst een kattenbak zonder deksel en met lage instap, zodat ze niet met hun kop gebogen hoeven te zitten en hun poten hoog op moeten tillen om erin te komen. Een dag of 2-3 niet activeren om te spelen en de krabpalen liefst ook een dag of 3 even wegzetten.